Tort bezowy

Opublikowano: 16.05.2014

Tort na Święto Mamy, 26 maja.

Składniki:

  • 6 białek
  •  1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • ¼ łyżeczka soli

 Nadzienie:

  •  500 ml kremówki 30%
  • cukier waniliowy
  • 2 fix-y do śmietany
  • czekolada, orzechy, rodzynki

Białka ubić, dodać ocet i sól, następnie stopniowo cukier. Ubić.

Sztywna piane przełożyć na 2 krążki wyłożone papierem (natłuszczonym).

Piec w piekarniku 120oC przez 2 godziny (termoobieg).

Kremówkę trochę ubić, dodać cukier waniliowy i fix-y. Ubić. Na końcu dodać bakalie: startą czekoladę, orzechy i rodzynki lub np. tylko startą czekoladę z orzechami i wymieszać łyżką.

Upieczone krążki bezowe przełożyć nadzieniem po wystygnięciu.

WSZYSTKIEGO NAJSMACZNIEJSZEGO!

Katarzyna

Wróc do listy