Proste i szybkie dania

Opublikowano: 31.10.2013

W kuchni najbardziej cenię sobie prostotę i na co dzień preferuję ją na talerzu. Nie przepadam za wyszukanymi, oryginalnymi potrawami,  nowymi  smakami. Na kulinarne kreacje i szaleństwa oraz wykwintne receptury pozwalam sobie sporadycznie.

Zawstydzająco proste potrawy potrafią smakować wyjątkowo i są łatwe do przygotowania.

Mistrzowie kuchni azjatyckiej twierdzą, że przyrządzana potrawa przejmuje energię osoby przygotowującej. Zatem dobry nastrój i pozytywne nastawienie pomagają tworzyć smak, a wtedy przygotowywanie potraw jest radością.

Przyrządzanie posiłków dla bliskich jest formą wyrażania uczuć.

Gotujmy więc z sercem dla nas i naszych bliskich <3

Tym razem polecam jajko w roli głównej: jajka faszerowane na dzień dobry, kotlety mielone z jajka na piątkowy obiad, krokieciki z parówkami jako danie kolacyjne lub omlet biszkoptowy oraz moją ulubioną sałatkę z tuńczyka.

JAJKA FASZEROWANE

jajka faszerowane
jajka faszerowane

Składniki:

  • 6-8 jajek (ilość jest zależna od głodnych)
  •  ok.  20 dag żółtego sera
  • trochę szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • sałata do dekoracji 

Jajka ugotuj na twardo, następnie przekrój na pół i delikatnie wyjmij ze skorupki. Posiekaj drobno i wrzuć do miski, dodaj starty żółty ser, posiekany szczypiorek, majonez, sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i delikatnie wypełnij połówki skorupek od jajek. Na wierzchu posyp bulką tartą i tą stroną połóż na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Smaż niedługo, na złoty kolor.

KOTLETY Z JAJKA

kotlety z jajka
kotlety z jajka

Składniki:

  • 8 jajek
  •  1 cebula
  • 7-8 łyżek bułki tartej
  • łyżka masła
  • 2-3 łyżki posiekanej, umytej i osuszonej świeżej zieleniny (np. natki pietruszki, koperku, szczypiorku)
  • gałka muszkatołowa, Sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  1. Jedno jajko odłóż, a pozostałe ugotuj na twardo. Ostudź, obierz ze skorupek i posiekaj nożem w bardzo drobniutką kostkę.
  2. Cebulę obierz, posiekaj i podsmaż na maśle. Do posiekanych jajek dodaj podsmażona cebulę, posiekana zieleninę i kilka łyżek tartej bułki.
  3. Do masy wbij surowe jajko i starannie wymieszaj. Dopraw do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem. Z masy uformuj niewielkie kotleciki. Obtocz je w tartej bułce.
  4. Na patelni rozgrzej olej i usmaż kotlety jajeczne z obu stron na ładny złoty kolor.

KROKIECIKI Z PARÓWKAMI

krokieciki z parówkami
krokieciki z parówkami

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 6 parówek
  • bułka tarta
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • olej do smażenia
  1. Przygotuj ciasto naleśnikowe. W tym celu zmiksuj szklankę mąki ze szklanką mleka oraz wody (najlepiej gazowanej) i jednym całym jajkiem. Dopraw do smaku szczypta soli. Odstaw na pół godziny, by ciasto zgęstniało.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Wlewaj partie ciasta i smaż rumiane naleśniki. Można także dodać łyżkę oleju do ciasta i smażyć naleśniki na suchej patelni. Gotowe placki trzymaj w cieple.
  3. Parówki obierz z osłonek. Każdą zawiń ściśle w osobny naleśnik.
  4. Przygotuj dwa talerze. Na jednym rozkłóć pozostałe jajka. Wymieszaj je z solą, pieprzem oraz szczyptą słodkiej papryki. Na drugi talerz wsyp bułkę tartą (można też połączyć ją z dowolnymi suszonymi ziołami lub kilkoma łyżkami mąki.
  5. Ruloniki z parówkami obtaczaj na przemian w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smaż na rozgrzanym oleju, uważając by bułka się nie spaliła, ok. 5 minut i gotowe.

OMLET BISZKOPTOWY

omlet biszkoptowy
omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki masła
  • konfitura lub dżem
  1. Oddziel żółtka od białek, utrzyj je z cukrem. Z białek ubij pianę, dodawaj stopniowo do utartych żółtek na przemian z mąką, nie przerywając mieszania
  2. Do wymieszanej masy dodaj cukier waniliowy (można też dodać skórkę otartą z cytryny), wylej na patelnię o średnicy 30-35 cm na rozgrzane masło ( w razie potrzeby uzupełniaj je w czasie smażenia). Omlet smaż na przykrytej patelni, można też wylewać małymi porcjami na patelnię i usmażyć kilka mniejszych lub upiecz i zrumień w piekarniku na złoty kolor.
  3. Na gotowy omlet nałóż konfiturę lub dżem, załóż z obu stron brzeg, tworząc rulon, przenieś na półmisek i podziel na porcje. Danie podaj posypane cukrem pudrem.

Omlet będzie równie smaczny, gdy nadziejesz go twarożkiem na słodko.

SAŁATKA Z TUŃCZYKA

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w oleju roślinnym
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasolki
  • 1 czerwona papryka
  • 6 niedużych ogórków kiszonych
  • 1 woreczek ryżu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Wszystkie składniki starannie połączyć ze sobą. Puszkę kukurydzy i czerwonej fasolki odsączyć, paprykę i ogórki pokroić na kawałki, ryż ugotować i ostudzić. Wymieszać i doprawić wedle uznania.

Życzę smacznego!
Katarzyna

Wróc do listy