Jabłka w jesiennej odsłonie
Jabłko to smaczny i zdrowy owoc. Dostępne przez cały rok, jednak jesienią występują w największym wyborze, każdy znajdzie smak który mu najbardziej odpowiada.
Popularne powiedzenie głosi, że „aby zachować zdrowie i urodę należy jeść jedno jabłko dziennie przez cały rok”. O tej porze roku są najsmaczniejsze i najzdrowsze.
Owoc grzechu wart? Nic dziwnego, że Ewa skusiła Adama. Kuszą zapachem i soczystym miąższem, aż proszą się by włożyć je do formy z ciastem lub na patelnie. Cóż takiej pokusie nie sposób się oprzeć …
Jabłka na różne sposoby: smażone, pieczone, w cieście.
Pychotka :) Dajmy się skusić :)
RACUSZKI Z JABŁKIEM
Składniki:
- ok. 1,5 szklanki mąki krupczatki
- ok. 2 szklanek kefiru (lub jogurtu naturalnego)
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kwaśne jabłka (mogą być też dodatkowo 2 banany)
- olej do smażenia
- do posypania: cukier puder z cukrem waniliowym
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kefir , jajka i wszystko starannie zmiksować. Do gładkiego ciasta dołożyć umyte, obrane i pokrojone w ćwierć plasterki jabłko (i banany), wszystko starannie wymieszać.
Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzany na patelni tłuszcz formując placuszki. Smażyć je z obu stron na rumiano. Gotowe osączać na papierowym ręczniku i przekładać na talerz. Lekko przestudzone oprószyć (najlepiej przez sitko) cukrem pudrem i od razu podawać.
CIASTO Z JABŁKAMI
Składniki:
- ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub szare renety)
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Następnie ułożyć na wysmarowanej blasze lub tortownicy.
Z jajek i cukru utrzeć kogel – mogel, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Tę masę wylać na jabłka. Piec ok. 30 min w 180oC, posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.
SZARLOTKA
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- Łyżka śmietany 18%
Masa:
- ok. 2 kg winnych jabłek
- ¼ szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Z mąki, masła, ¾ szklanki cukru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść ciasto. Oderwać kulkę wielkości jabłka i odłożyć do zamrażarki.
Jabłka obrać, pokroić na kawałki, przesmażyć z cukrem, odlać nadmiar soku. Ostudzić, dodac cynamon.
Blachę wylepić ciastem, dno i boki. Nałożyć jabłka. Białka ubić z pozostałym cukrem, wyłożyć na jabłka, posypać odłożonym startym ciastem.
Długość pieczenia zależy od piekarnika, jeżeli z termo obiegiem to ok. 60 min w temperaturze 180-190oC.
SMAŻONE JABŁKA W CIEŚCIE
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- ok. 1,5 szklanki mleka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże kwaśne jabłka
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- sól
Z mąki, jajek, mleka, proszku do pieczenia i szczypty soli rozmieszać gęste ciasto. Odstawić je na 15 minut.
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek, w grube talarki.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Plastry jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.
Życzę smacznego!
Katarzyna