Jabłka w jesiennej odsłonie

Opublikowano: 13.10.2013

Jabłko to smaczny i zdrowy owoc. Dostępne przez cały rok, jednak jesienią występują w największym wyborze, każdy znajdzie smak który mu najbardziej odpowiada.

Popularne powiedzenie głosi, że „aby zachować zdrowie i urodę należy jeść jedno jabłko dziennie przez cały rok”. O tej porze roku są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Owoc grzechu wart? Nic dziwnego, że Ewa skusiła Adama. Kuszą zapachem i soczystym miąższem, aż proszą się by włożyć je do formy z ciastem lub na patelnie. Cóż takiej pokusie nie sposób się oprzeć …

Jabłka na różne sposoby: smażone, pieczone, w cieście.

Pychotka :) Dajmy się skusić :)

RACUSZKI Z JABŁKIEM

Racuszki z jabłkiem
Racuszki z jabłkiem

Składniki:

  • ok. 1,5 szklanki mąki krupczatki
  • ok. 2 szklanek kefiru (lub jogurtu naturalnego)
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kwaśne jabłka (mogą być też dodatkowo 2 banany)
  • olej do smażenia
  • do posypania: cukier puder z cukrem waniliowym

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać kefir , jajka i wszystko starannie zmiksować. Do gładkiego ciasta dołożyć umyte, obrane i pokrojone w ćwierć plasterki jabłko (i banany), wszystko starannie wymieszać.

Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzany na patelni tłuszcz formując placuszki. Smażyć je z obu stron na rumiano. Gotowe osączać na papierowym ręczniku i przekładać na talerz. Lekko przestudzone oprószyć (najlepiej przez sitko) cukrem pudrem i od razu podawać.

CIASTO Z JABŁKAMI

Ciasto z jabłkami
Ciasto z jabłkami

Składniki:

  • ok. 1 kg jabłek (najlepiej antonówki lub szare renety)
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Następnie ułożyć na wysmarowanej blasze lub tortownicy.

Z jajek i cukru utrzeć kogel – mogel, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Tę masę wylać na jabłka. Piec ok. 30 min w 180oC, posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło lub na zimno.

SZARLOTKA

Szarlotka
Szarlotka

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • Łyżka śmietany 18%

Masa:

  • ok. 2 kg winnych jabłek
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Z mąki, masła, ¾ szklanki cukru, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść ciasto. Oderwać kulkę wielkości jabłka i odłożyć do zamrażarki.

Jabłka obrać, pokroić na kawałki, przesmażyć z cukrem, odlać nadmiar soku. Ostudzić, dodac cynamon.
Blachę wylepić ciastem, dno i boki. Nałożyć jabłka. Białka ubić z pozostałym cukrem, wyłożyć na jabłka, posypać odłożonym startym ciastem.

Długość pieczenia zależy od piekarnika, jeżeli z termo obiegiem to ok. 60 min w temperaturze 180-190oC.

SMAŻONE JABŁKA W CIEŚCIE

Smażone jabłka w cieście
Smażone jabłka w cieście

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże kwaśne jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • sól

Z mąki, jajek, mleka, proszku do pieczenia i szczypty soli rozmieszać gęste ciasto. Odstawić je na 15 minut.

Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w poprzek, w grube talarki.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Plastry jabłek zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Wyjąć, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypać cukrem pudrem lub startą czekoladą.

Życzę smacznego!
Katarzyna

Wróc do listy