Babeczki

Opublikowano: 05.11.2014

Mam na imię Kasia i bardzo lubię spędzać czas na gotowaniu dla rodziny i znajomych. Przez ostatni czas odkrywam kuchnię na nowo, bo zdecydowałam się przejść na dietę WEGAŃSKĄ. Odrzuca ona mięso i wszystkie produkty odzwierzęce jak mleko, jajka, czy miód, pozwalając na komponowanie posiłków z warzyw, owoców i zbóż. Te osoby, które myślą, że ciasto bez jajek czy mleka jest niemożliwe do wykonania przekonuję, że jest to prostsze niż się wydaje i ba! Takie wypieki wygrywają nawet konkursy! :)

Korzystając z okazji opublikowania moich kilku zdań, chciałabym zacytować aktora Richarda Gere – „Będąc opiekunami tej planety, do naszych obowiązków należy traktowanie wszystkich gatunków z życzliwością, miłością i współczuciem. To, że zwierzęta cierpią wskutek ludzkiego okrucieństwa jest niezrozumiałe. Proszę, połóżcie kres temu obłędowi.” Tak więc wystarczy otworzyć swój umysł i poszukać kilku informacji w Internecie. To naprawdę nic trudnego. Dla ułatwienia załączam linki do kilku stron poświęconych weganizmowi:

Polecam także obejrzenie filmów „Earthlings” oraz „Forks over knives”. Oba dostępne z polskimi napisami.

Przedstawiam przepis na 100% wegańskie babeczki waniliowe z kolorowym lukrem. Bez żadnych dodatków chemicznych, barwniki zrobione z naturalnych składników, opcjonalnie dla leniuchów można zastąpić je gotowymi barwnikami spożywczymi lub pozostawić lukier biały. Powodzenia :)

SKŁADNIKI:

DO BABECZEK:

  • 2 ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 ½ szklanki mleka sojowego lub migdałowego
  • ½ szklanki oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej (nie aromatu!)

DO LUKRU:

  • 4 szklanki cukru pudru
  • kilka łyżek wody
  • garść szpinaku
  • 1 marchewka
  • nieduży kawałek buraka
  • ½ szklanki jagód (mogą być mrożone)

WYKONANIE:

Rozgrzej piekarnik do 180*C i wypełnij papilotkami blachę do babeczek.

Przesiej do dużej miski mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól. W osobnej misce zmieszaj mleko, olej, sok z cytryny i esencję waniliową. Zrób „dołek” w sypkich składnikach i wlej do środka składniki płynne. Mieszaj tak długo, dopóki wszystko dobrze się połączy i nie będzie grudek. Masę przełóż do papilotek do 2/3 ich wysokości. Piecz około 25 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta po wyciągnięciu będzie suchy. Pozwól babeczkom ostygnąć zanim nałożysz lukier.

Z warzyw wyciśnij sok. Jeśli masz sokowirówkę – zsokój po kolei każde warzywo do osobnej szklanki, tak aby kolory się nie zmieszały, jeśli nie posiadasz sokowirówki, zmiksuj każde warzywo po kolei i uzyskaną masę przesącz przez gazę. W ten sposób uzyskujemy 4 barwniki: zielony, żółty, różowy i fioletowy. W 4 osobnych naczyniach zmieszaj po jednej szklance cukru pudru z jednym z barwników i dodaj troszkę wody jeśli lukier będzie za gęsty. Pamiętaj, że nie może być zbyt rzadki bo spłynie z babeczek. Na babeczki nałóż lukier. Kolorowe muffinki gotowe! :)

Wróc do listy